Sumber http://usahawanbistari.blogspot.com/2008/04/ciri-ciri-usahawan-yang-berjaya.html
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pengguna Whatsapp gembira dengan ciri panggilan suara percuma
Dalam kekecohan pengguna hari ini yang mahu mencuba segala macam cara berjimat kerana tidak pasti dengan impak pelaksanaan sistem Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST), aplikasi Whatsapp secara kebetulan dan rasmi telah memperkenalkan fungsi panggilan suara.
Ia merupakan ciri yang selama ini hanya dapat digunakan oleh pengguna rawak berdasarkan jemputan.
Pengguna Whatsapp kini boleh menghubungi senarai kenalan mereka di mana-mana sahaja melalui sambungan WiFi atau 3G/4G.
Selepas mencipta nama dengan menawarkan khidmat penghantaran teks percuma, Whatsapp meninjau pasaran suara melalui protokol internet (VoIP) dengan ciri terbaharu untuk Android dan iOS.
Pada tab ‘Calls’, pengguna boleh membuat panggilan keluar dan menerima panggilan masuk. Mereka yang tidak memberi respons pada panggilan tersebut akan menerima notifikasi panggilan tidak berjawab.
Perkembangan terkini itu memberi saingan sengit buat aplikasi komunikasi Skype daripada Microsoft dan juga Viber daripada Rakuten.
Dengan skala pengguna Whatsapp berjumlah lebih 500 juta di seluruh dunia, aplikasi itu juga merupakan alternatif yang signifikan kepada pelan berbayar pengendali rangkaian mudah alih.
Sementara itu di media sosial, pengguna Whatsapp seluruh dunia memberikan maklum balas baik terhadap ciri terbaharu tersebut.
Read more at:http://www.astroawani.com/berita-bisnes/pengguna-whatsapp-gembira-dengan-ciri-panggilan-suara-percuma-56915?cp
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aiskrim Kelapa ???
Lima pelajar IPT cabar diri buka bisnes aiskrim kelapa
SIAPA sangka tatkala ramai pelajar memilih masa terluang untuk bersantai setelah seharian mentelaah pelajaran, ada juga yang memilih menceburi bidang perniagaan ketika masih menuntut.
Lima pelajar perundangan daripada Universiti Teknologi MARA (UiTM) memberanikan diri membuka cawangan perniagaan aiskrim diberi nama Sangkaya di SS15 di Subang Jaya walaupun perlu menghadiri kuliah secara sepenuh masa.
Ia bermula apabila Imran Sheik, 24, membuat keputusan untuk merasai sendiri aiskrim Sangkaya ini yang terletak di Jalan Alor, Bukit Bintang.
“Saya ke situ untuk cuba ais krim itu dan saya suka sangat rasa dan konsepnya. Kemudiannya saya berborak dengan John Isaac Ho dan Ivy Sangrida Kaya yang merupakan pengasas Sangkaya untuk mengetahui lebih lanjut mengenai konsepnya,” kata Imran.
Imran kemudiannya mengajak sahabat-sahabatnya untuk merasai sendiri sehingga mereka membuat keputusan untuk membuka kedai mereka dengan bantuan dan tunjuk ajar daripada John.
Akhirnya Imran bersama Nurin Hasanah Rahim Zain, 25, Ahmad Faris Jalil, 23, Nadiatul Liyana Zainuddin, 23, dan Mohd Hafiz Baharudin, 23, membuat keputusan untuk menjadi rakan kongsi Sangkaya SS15.
Ditanya jika perniagaan Sangkaya ini mengganggu masa belajar mereka, Imran ada jawapannya: “Biasanya apa yang saya perhatikan pelajar mempunyai tiga masa - masa belajar, masa pelajar membuat sesuatu yang berguna dan masa main. Masa main macam tengok YouTube, tengok cerita atau sesuatu yang menghiburkan.
“Pada pendapat saya kalau nak bahagikan masa untuk perkara seperti ini, kena kurangkan masa untuk bermain itu. Maksudnya kurangkan aktiviti yang tidak berfaedah, jadi seseorang pelajar itu akan perasan dia ada banyak masa sebenarnya.
"Tidak bermaksud yang kami tidak sibuk kerana kami juga pelajar. Kadang-kala kami mengulang kaji di kedai ini terutama apabila musim peperiksaan menjelang,” tambah Imran.
Imran juga berkata memandangkan mereka masih belia, cabaran terbesar ialah pengalaman.
“Belia ada tenaga yang banyak, tapi kurang berpengalaman. Jadi bila buat bisnes, ia bukan seperti membuatassignmentdalam kuliah.
“Sebab kalauassignmentlambat, tidak mengapa, namun jika bisnes lambat, kita rugi duit. Jadi cabarannya, kami perlu timba banyak pengalaman contohnya dengan berhubung dengan golongan lebih dewasa,” tambah Imran.
Kelazatan ais krim Sangkaya ini bukan satu-satunya faktor yang mendorong lima sahabat ini untuk membuka cawangan Sangkaya, malah realiti keadaan ekonomi semasa membuatkan mereka mahu terus bekerja keras.
“Kami bukannya pelajar yang asalnya mewah. Bila tengok ekonomi sekarang dan juga pendapatan, untuk berhibur itu semua ada, tapi bila kami dah berjaya nanti. Maksudnya lebih baik kumpul duit sekarang dan bila dewasa sikit kita boleh berbelanja. Jadi konsepnya usaha dulu sekarang,” kata Imran.
Bagi pelanggan yang hadir hari ini, mereka kebanyakannya terdiri daripada rakan-rakan sekuliah daripada Fakulti Undang-Undang UiTM, Shah Alam.
Antaranya ialah Mustabshira Fahmi, 23, pelajar tahun akhir bersama suaminya Aker Nadjmi, 23.
“Mereka daripada awal lagi menjemput kami datang, namun kami tidak berkelapangan. Bila tengok ramaiuploadgambar Sangkaya, kami pun datang untuk memberi sokongan kepada rakan-rakan kami yang membuka cawangan bisnes ini,” kata Mustabshira.
Turut hadir memberi sokongan ketika upacara perasmian pembukaan cawangan ini ialah ahli keluarga mereka sendiri.
Antaranya kakak kepada Nurinhasanah Ida Mariam, 37 , yang kini berkerja sebagai penasihat undang-undang.
“Mereka melakukan bisnes ini dengan perkongsian bersama-sama, saya tidak berapa risau kerana mereka boleh membantu sesama mereka. Lagipun, bisnes mereka ini tidak nampak seperti skala besar jadi mereka seperti mampu menguruskannya bersama-sama.”
Read more at:http://www.astroawani.com/berita-bisnes/lima-pelajar-ipt-cabar-diri-buka-bisnes-aiskrim-kelapa-52739?cp
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lima pelajar perundangan daripada Universiti Teknologi MARA (UiTM) memberanikan diri membuka cawangan perniagaan aiskrim diberi nama Sangkaya di SS15 di Subang Jaya walaupun perlu menghadiri kuliah secara sepenuh masa.
Ia bermula apabila Imran Sheik, 24, membuat keputusan untuk merasai sendiri aiskrim Sangkaya ini yang terletak di Jalan Alor, Bukit Bintang.
“Saya ke situ untuk cuba ais krim itu dan saya suka sangat rasa dan konsepnya. Kemudiannya saya berborak dengan John Isaac Ho dan Ivy Sangrida Kaya yang merupakan pengasas Sangkaya untuk mengetahui lebih lanjut mengenai konsepnya,” kata Imran.
Imran kemudiannya mengajak sahabat-sahabatnya untuk merasai sendiri sehingga mereka membuat keputusan untuk membuka kedai mereka dengan bantuan dan tunjuk ajar daripada John.
Akhirnya Imran bersama Nurin Hasanah Rahim Zain, 25, Ahmad Faris Jalil, 23, Nadiatul Liyana Zainuddin, 23, dan Mohd Hafiz Baharudin, 23, membuat keputusan untuk menjadi rakan kongsi Sangkaya SS15.
Ditanya jika perniagaan Sangkaya ini mengganggu masa belajar mereka, Imran ada jawapannya: “Biasanya apa yang saya perhatikan pelajar mempunyai tiga masa - masa belajar, masa pelajar membuat sesuatu yang berguna dan masa main. Masa main macam tengok YouTube, tengok cerita atau sesuatu yang menghiburkan.
“Pada pendapat saya kalau nak bahagikan masa untuk perkara seperti ini, kena kurangkan masa untuk bermain itu. Maksudnya kurangkan aktiviti yang tidak berfaedah, jadi seseorang pelajar itu akan perasan dia ada banyak masa sebenarnya.
"Tidak bermaksud yang kami tidak sibuk kerana kami juga pelajar. Kadang-kala kami mengulang kaji di kedai ini terutama apabila musim peperiksaan menjelang,” tambah Imran.
Imran juga berkata memandangkan mereka masih belia, cabaran terbesar ialah pengalaman.
“Belia ada tenaga yang banyak, tapi kurang berpengalaman. Jadi bila buat bisnes, ia bukan seperti membuatassignmentdalam kuliah.
“Sebab kalauassignmentlambat, tidak mengapa, namun jika bisnes lambat, kita rugi duit. Jadi cabarannya, kami perlu timba banyak pengalaman contohnya dengan berhubung dengan golongan lebih dewasa,” tambah Imran.
Kelazatan ais krim Sangkaya ini bukan satu-satunya faktor yang mendorong lima sahabat ini untuk membuka cawangan Sangkaya, malah realiti keadaan ekonomi semasa membuatkan mereka mahu terus bekerja keras.
“Kami bukannya pelajar yang asalnya mewah. Bila tengok ekonomi sekarang dan juga pendapatan, untuk berhibur itu semua ada, tapi bila kami dah berjaya nanti. Maksudnya lebih baik kumpul duit sekarang dan bila dewasa sikit kita boleh berbelanja. Jadi konsepnya usaha dulu sekarang,” kata Imran.
Bagi pelanggan yang hadir hari ini, mereka kebanyakannya terdiri daripada rakan-rakan sekuliah daripada Fakulti Undang-Undang UiTM, Shah Alam.
Antaranya ialah Mustabshira Fahmi, 23, pelajar tahun akhir bersama suaminya Aker Nadjmi, 23.
“Mereka daripada awal lagi menjemput kami datang, namun kami tidak berkelapangan. Bila tengok ramaiuploadgambar Sangkaya, kami pun datang untuk memberi sokongan kepada rakan-rakan kami yang membuka cawangan bisnes ini,” kata Mustabshira.
Turut hadir memberi sokongan ketika upacara perasmian pembukaan cawangan ini ialah ahli keluarga mereka sendiri.
Antaranya kakak kepada Nurinhasanah Ida Mariam, 37 , yang kini berkerja sebagai penasihat undang-undang.
“Mereka melakukan bisnes ini dengan perkongsian bersama-sama, saya tidak berapa risau kerana mereka boleh membantu sesama mereka. Lagipun, bisnes mereka ini tidak nampak seperti skala besar jadi mereka seperti mampu menguruskannya bersama-sama.”
Read more at:http://www.astroawani.com/berita-bisnes/lima-pelajar-ipt-cabar-diri-buka-bisnes-aiskrim-kelapa-52739?cp
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tekad Siti Fatonah mahu pengusaha industri ternakan
diperkasa dengan ilmu
Ternak apa KAMBING ?? LEMBU ??? AYAM ??
BUAYA ??
Kejayaan yang diraih syarikat usahawan ternak, MJ Fatonah Sdn. Bhd. tidak datang bergolek. Pelbagai rintangan dihadapi tanpa mengenal istilah berputus asa. Malah beliau menganggap ujian yang diterima dianggap sebagai satu kuasa besar untuk pemilik syarikat penternakan tersebut terus berjaya dalam bidang yang diceburi.
Berbekalkan semangat yang tidak pernah luntur, Pengarah Urusannya, Siti Fatonah Arbain sentiasa positif dalam menghadapi pelbagai cabaran dan dugaan demi memastikan kerjaya yang di bina bersama suaminya yang juga merupakan Pengarah Operasi, Mohamad Jamil Mahidin tidak berhenti di pertengahan jalan.
Sebaliknya mereka mahu membina empayar untuk bakal-bakal usahawan ternak di negara ini.
Nekad meninggalkan kerja makan gaji biarpun punya jawatan baik dan bergaji lumayan, Siti Fatonah tidak pernah menyesal berbuat demikian.
Malah hasil titik peluhnya, beliau kini boleh dianggap sebagai usahawan ternak yang berjaya.
Bagaikan tidak percaya dengan kejayaan yang dikecapi kini, Siti Fatonah baru-baru ini menerima Anugerah Khas Perdana Menteri dan Penternak Jaya Kebangsaan sempena Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agropelancongan Malaysia (MAHA) 2014.
Ujarnya, kejayaan tersebut tidak menjadikan beliau selesa sebaliknya ingin meneroka pelbagai bidang dalam industri penternakan.
Berbekalkan modal sebanyak RM370,000, hasil jualan sebuah rumah milik dan wang simpanan, beliau memulakan projek ternakan lembu dengan membeli sebidang tanah seluas satu hektar di Kuala Selangor .
Pada hari ini, Siti Fatonah telah mewujudkan Akademi Usahawan MJ Fatonah yang ditubuhkan sejak 2007 dan menerima 2,634 peserta sehingga Februari tahun ini.
Akademi Usahawan MJ Fatonah lahir daripada cetusan idea perkongsian ilmu dengan rakan penternak.
Matlamat utamanya adalah menghakis persepsi yang menganggap bidang penternakan dan pertanian sebagai karier kelas bawahan yang dipandang rendah oleh masyarakat.
Katanya bidang penternakan yang diusahakan secara moden dan sistematik mampu mengangkat martabat penternak kepada jutawan.
Justeru, akademi latihan tersebut boleh membantu bakal penternak mendalami ilmu pengetahuan dan pengalaman sebenar penternakan lembu, kambing, ayam kampung, itik dan puyuh menggunakan teknologi moden serta sistematik.
Menurutnya, akademi tersebut lahir daripada minat dan komitmennya untuk berkongsi ilmu bersama usahawan ternakan yang ingin mengenali selok- belok industri ternakan selain berminat meneroka pasaran itu di negara ini.
“Kami seronok berkongsi maklumat. Pada awalnya kami berkongsi maklumat dan pengalaman dengan pelawat dan pelanggan yang datang.
“(Bagaimanapun), siapa sangka pada 2007, seorang rakan usahawan yang mendapat tawaran menyediakan latihan untuk kursus anjuran Mara memohon kami menggantikannya untuk mengendalikan satu sesi.
“Kami sahut cabaran itu dan sebagai penyedia latihan, Mara mahukan kami menyediakan fasiliti asas seperti bilik penginapan, makan minum, modul pembelajaran teori dan amali,” katanya yang ditemui di ladangnya baru-baru ini.
Seperti mimpi, beliau dan suaminya berjaya merealisasikan impian untuk berkongsi pengalaman dan ilmu agar peserta yang terlibat dalam kursus itu turut berjaya seperti mereka.
Sejak tahun 2009, akademi latihan tersebut diiktiraf oleh Bahagian Latihan, Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV), sebagai penyedia latihan yang menepati kriteria dan keperluan jabatan.
Harapannya cuma satu, supaya ilmu dan pengalaman yang dikongsi akan membuka lebih banyak peluang kepada bakal usahawan penternak untuk memajukan perniagaan.
Kursus selama tiga hari yang ditawarkan olehnya itu meliputi 30 peratus teori melalui ceramah sementara 70 peratus lagi adalah amali iaitu penerangan dan latihan di ladang.
Beliau dan suaminya bertindak sebagai tenaga pengajar selain menjemput doktor veterinar yang berdaftar dan diiktiraf kelayakan mereka turut sama berkongsi ilmu.
MJ Fatonah menawarkan dua jenis kursus iaitu Kursus Usahawan Ternakan Ruminan yang memberi fokus kepada lembu dan kambing serta Kursus Usahawan Ternakan Unggas yang memberi tumpuan kepada ayam kampung, itik dan puyuh.
“Percaya atau tidak sebanyak 80 peratus peserta kursus berjaya menjadi usahawan ternak dengan anggaran pendapatan tidak kurang daripada RM3,000 sebulan,” ujarnya.
Akademik tersebut terus menerima tawaran menyediakan kursus daripada JPV, Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB), Risda, Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP), Jabatan Kemajuan Orang Asli (Jakoa), Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA), Lembaga Zakat Selangor(LZS), Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia
Berhad (Angkasa) dan Maktab Koperasi Malaysia(MKM).
Akademi berkenaan juga merupakan penyelia latihan yang dilantik oleh Perbadanan Hal Ehwal Bekas Angkatan Tentera (Perhebat) untuk bekas pesara tentera dan bakal pesara bagi menjalinkan latihan peralihan sebelum pencen.
Yang menarik menurut Siti Fatonah, penubuhan akademi tersebut tanpa peruntukan bajet yang besar.
Sebaliknya, pada awal penubuhan, syarikatnya hanya memperuntukkan sekitar RM30,000 untuk membina bilik penginapan, bilik kuliah dan peralatan kursus dan demi keselesaan peserta sementara akademi akan menambah baik fasiliti dari semasa ke semasa menggunakan wang yuran kursus sebanyak RM700 seorang selama tiga hari dua malam.
Bukanlah gelaran yang dikejar dalam bidang ternakan walaupun beliau digelar sebagai ikon atau mentor dan sebagainya.
“Gelaran itu tidak membawa sebarang makna sekiranya usahawan ternakan bimbingan MJ Fatonah masih terkapai-kapai memerlukan bantuan untuk maju,’’ ujar Siti Fatonah.
Peserta yang berkursus di akademi tersebut boleh mendapat khidmat nasihat berterusan dari semua tenaga pengajar tanpa bayaran tambahan.
Mereka juga akan dihubungkan dengan jaringan usahawan penternakan dan pertanian sedia ada untuk membantu mereka memantapkan lagi perniagaan dan jaringan pemasaran.
Impiannya hanya ingin menjadi contoh yang terbaik dalam semua perkara yang dilakukan termasuk dalam bidang perternakan selain mahu menjadi yang terbaik buat anak-anak, peserta kursus, usahawan-usahawan ternakan dan orang di sekeliling.
Dalam masa sama, beliau sering mengingatkan penternak baharu agar tidak terlalu bergantung kepada bantuan kerajaan semata-mata sebaliknya berusaha dengan modal walaupun kecil.
“Apa yang telah dan sedang kerajaan sediakan untuk usahawan ternakan memang sudah banyak dan amat membantu.
Terima kasih atas keprihatinan kerajaan terhadap industri ini. Akan tetapi, saya masih berharap beberapa perkara lagi perlu dititikberatkan oleh kerajaan.
“Saya berharap kerajaan kembali memberi perhatian kepada keperluan ilmu kepada usahawan ternakan memandangkan kursus-kursus dan latihan sekarang sangat terhad selain langkah itu amat penting untuk melahirkan usahawan ternakan yang berilmu dan berkemahiran,” jelasnya.
Tambahnya. antara faktor besar kegagalan projek ternakan adalah kekurangan ilmu sama ada ilmu teknikal penternakan, pengurusan ladang, pengurusan kewangan dan pemasaran.
Selain itu, pemantauan bantuan yang dihulurkan kepada usahawan ternakan perlu dilakukan secara berkala. Ini bagi memastikan setiap bantuan sama ada berbentuk baka mahupun mesin dan peralatan dimanfaatkan sebaiknya untuk menaiktaraf projek usahawan tersebut.
Read more at: http://www.utusan.com.my/bisnes/usahawan/tekad-siti-fatonah-1.70021
No comments:
Post a Comment